Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pyszne ślimaczki pizzowe to fantastyczna propozycja przekąski lub czegoś szybkiego do zjedzenia, cos „na ząb.” Możecie je zrobić jako lunch do szkoły lub pracy, lub podać na okazyjne przyjęcie. Ślimaczki są bardzo smaczne, łatwe do zrobienia i możecie je zrobić z waszymi ulubionymi dodatkami.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4849
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4849
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Składniki
kładniki na ciasto bardzo dobrze wyrobić. Jeśli mąka jest bardzo sucha, można dodać odrobinę więcej wody. Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć w misce, nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Mój miał tak mniej – więcej 30 cm x 45 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować ulubionym sosem pomidorowym, ja używam sosu, który zawsze o tej porze roku robię do słoików na zimę. Powyżej podaje listę składników na ten sos. Dokladny przepis na ten sos znajdziecie na moim profilu.
Na sosie ułożyć ulubione dodatki i całość posypać startym serem mozzarella. Ciasto następnie zwinąć w roladę, zwijanie zacząć od dłuższego końca. Skleić dobrze brzeg aby się nie rozchodził podczas pieczenia. Następnie roladę podzielić na równe plastry, grubość według upodobania. Moje plastry są o grubości 2.5 cm.
Plastry ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 20 -25 minut. Ślimaczki podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!