Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pyszne ślimaczki pizzowe to fantastyczna propozycja przekąski lub czegoś szybkiego do zjedzenia, cos „na ząb.” Możecie je zrobić jako lunch do szkoły lub pracy, lub podać na okazyjne przyjęcie. Ślimaczki są bardzo smaczne, łatwe do zrobienia i możecie je zrobić z waszymi ulubionymi dodatkami.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 143
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 17
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 143
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 17
Składniki
kładniki na ciasto bardzo dobrze wyrobić. Jeśli mąka jest bardzo sucha, można dodać odrobinę więcej wody. Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć w misce, nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Mój miał tak mniej – więcej 30 cm x 45 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować ulubionym sosem pomidorowym, ja używam sosu, który zawsze o tej porze roku robię do słoików na zimę. Powyżej podaje listę składników na ten sos. Dokladny przepis na ten sos znajdziecie na moim profilu.
Na sosie ułożyć ulubione dodatki i całość posypać startym serem mozzarella. Ciasto następnie zwinąć w roladę, zwijanie zacząć od dłuższego końca. Skleić dobrze brzeg aby się nie rozchodził podczas pieczenia. Następnie roladę podzielić na równe plastry, grubość według upodobania. Moje plastry są o grubości 2.5 cm.
Plastry ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 20 -25 minut. Ślimaczki podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!