Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z rosołu, trzeba jakoś je zagospodarować. Tym razem padło na ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Bardzo prosta i smaczna przekąska. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A Wy jakie macie sposoby, żeby mięso z rosołu się nie zmarnowało? Jeśli nie macie pomysłu to skorzystajcie z mojego przepisu.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu zrumienienia.
Mięso wołowe, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, surowe jajko. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa. Farsz dzielimy na dwie równe części.
Rozwijamy pierwszy arkusz ciasta francuskiego, całą jego powierzchnię pokrywamy równomiernie połową farszu. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Następnie rulon kroimy na plastry o szerokości około 1.5 centymetra. Plastry ciasta z nadzieniem układamy na płasko na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia.*
* Z doświadczenia wiem, że lepszy będzie papier. Po upieczeniu ślimaczki łatwo i szybko można z niego zdjąć. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy blaszki do upieczenia kolejnej partii ślimaczków. Do folii ślimaczki przywierają na dłużej i na ogół dopiero po przestudzeniu można je bez uszczerbku zdjąć z blachy.
Brzegi ślimaczków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeżeli chcemy, wierzch każdego z nich posypujemy startym serem żółtym. Sama upiekłam połowę z serem a drugą połowę bez sera, tak dla porównania. W sumie wszystkie mi smakowały, więc polecam obie wersje.
Ślimaczki wkradamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25- 30 minut.
Podajemy jako samodzielną przekąskę na ciepło lub zimno, albo w połączeniu z barszczem czerwonym.
Smacznego.
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 19
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak n...
Odsłon: 41
Lekki, aksamitny, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny sernik na zimno. Id...
Odsłon: 17990
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 19
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak n...
Odsłon: 41
Lekki, aksamitny, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny sernik na zimno. Id...
Odsłon: 17990
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu zrumienienia. Mięso wołowe, wystudzoną cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, surowe jajko. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa. Farsz dzielimy na dwie równe części.
Rozwijamy pierwszy arkusz ciasta francuskiego, całą jego powierzchnię pokrywamy równomiernie połową farszu. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na plastry o szerokości około 1.5 centymetra. Plastry ciasta z nadzieniem układamy na płasko na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia.* * Z doświadczenia wiem, że lepszy będzie papier. Po upieczeniu ślimaczki łatwo i szybko można z niego zdjąć. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy blaszki do upieczenia kolejnej partii ślimaczków. Do folii ślimaczki przywierają na dłużej i na ogół dopiero po przestudzeniu można je bez uszczerbku zdjąć z blachy.
Brzegi ślimaczków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeżeli chcemy, wierzch każdego z nich posypujemy startym serem żółtym. Sama upiekłam połowę z serem a drugą połowę bez sera, tak dla porównania. W sumie wszystkie mi smakowały, więc polecam obie wersje. Ślimaczki wkradamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25- 30 minut. Podajemy jako samodzielną przekąskę na ciepło lub zimno, albo w połączeniu z barszczem czerwonym. Smacznego.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Kalafior do obiadu w sosie śmietanowym
Przekąski
Śledzie w ziołach prowansalskich
Przekąski
Faszerowane karczochy z grilla
Przekąski
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Kalafior do obiadu w sosie śmietanowym
Latem kalafiora można jeść niemal bez przerwy. Cudownie smakuje solo, ugotowa...
Odsłon: 174
Śledzie w ziołach prowansalskich
Śledzie w ziołach prowansalskich mają niesamowity smak, są pyszne i bardzo sz...
Odsłon: 182