Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna słodka przekąska sylwestrowa to taka, która szybko dodaje energii i nie wymaga zasiadania do stołu. Świetnie sprawdzi się w tej roli turecka baklawa. Przygotuj ją na 2-3 dni przed imprezą – wówczas zdążą przegryźć się smaki deseru.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 506
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1828
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 376
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 506
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1828
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 376
Składniki
Przygotuj farsz. Zmiel drobno orzechy włoskie. Wymieszaj z cynamonem, cukrem z wanilią i szczyptą soli.
Roztop w rondelku masło. Przekrój ciasto na pół, wzdłuż krótszej krawędzi.
Dzieląc ciasto na płaty, układaj je warstwowo w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Każdą warstwę smaruj płynnym masłem (z użyciem silikonowego pędzelka). Co trzy płaty dodatkowo smaruj ciasto farszem. Układaj warstwy do wyczerpania składników. Złożone ciasto pokrój na małe kwadraty.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35 minut.
W międzyczasie przygotuj syrop. Wlej do rondelka wodę i miód, wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny. Zagotuj, co pewien czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników.
Polej ciasto gorącym syropem od razu po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do wystudzenia.