Do góry

Przekąski Przepis na:

Słodki chlebek bananowo-waniliowy

Słodki chlebek bananowo-waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 197

Dodano:

Odsłon: 245

Pyszny chlebek ze słodkimi bananami, orientalną wanilią i z dodatkiem cynamonu. Dobry na ciepło jak i na zimno. Idealny jako przekąska lub nawet na deser!!!

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4-5 kropli olejku waniliowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słodki chlebek bananowo-waniliowy

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól cynamon, olejek waniliowy,cukry: waniliowy i puder. Całość lekko przemieszać.
    Jajka roztrzepać widelcem, wlać do nich mleko i wymieszać, by się połączyły. Masę przelać do suchych składników ciasta.
    Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Rozgniecione banany skropić sokiem z limonki, dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.

  2. Blaszkę o wymiarach 21x11 natłuścić masłem lub margaryną i posypać mąką.
    Na tak przygotowanej blasze rozłożyć równomiernie ciasto i piec je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 oC przez 50-60 minut.


    *Po tym czasie chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce jeszcze ok. 5 minut, by lekko wystygnął.

  3. Chlebek jest gotowy !!!

    Smacznego:) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń