Do góry

Przekąski Przepis na:

Słodkie risotto na mleku

Słodkie risotto na mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24908

Dodano:

Odsłon: 3732

Propozycja na risotto w słodkiej odsłonie, przygotowywane na mleku. Ryż jest idealnie miękki i kleisty, a słodko - kwaśny dodatek w postaci konfitury z czarnej porzeczki, doskonale łączy smaki.

Składniki

  • 120 g ryżu Arborio
  • 1,5 łyżki masła
  • około 750 ml mleka
  • 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • szczypta soli
  • konfitura z czarnej porzeczki
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzane masło wsypujemy suchy ryż i smażymy go do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz.

    Następnie partiami dolewamy mleko, tak by ryż w całości wchłaniał każdą porcję (jak przy przygotowywaniu klasycznego risotto). W międzyczasie dodajemy ksylitol i szczyptę soli.

    Ryż przez cały czas mieszamy, aby nie dopuścić do wykipienia mleka.

  2. Gdy ryż wchłonie całe mleko i będzie odpowiednio miękki i kleisty, przykrywamy go na około 3 minuty, a następnie wykładamy na talerze i podajemy z konfiturą z czarnej porzeczki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń