Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na risotto w słodkiej odsłonie, przygotowywane na mleku. Ryż jest idealnie miękki i kleisty, a słodko - kwaśny dodatek w postaci konfitury z czarnej porzeczki, doskonale łączy smaki.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Na rozgrzane masło wsypujemy suchy ryż i smażymy go do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie partiami dolewamy mleko, tak by ryż w całości wchłaniał każdą porcję (jak przy przygotowywaniu klasycznego risotto). W międzyczasie dodajemy ksylitol i szczyptę soli. Ryż przez cały czas mieszamy, aby nie dopuścić do wykipienia mleka.
Gdy ryż wchłonie całe mleko i będzie odpowiednio miękki i kleisty, przykrywamy go na około 3 minuty, a następnie wykładamy na talerze i podajemy z konfiturą z czarnej porzeczki. Życzę smacznego! :)