Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone kulki z pora

Smażone kulki z pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 6074

Doskonała przekąska na spotkanie, idelany dodatek do dań. Nie obędzie się bez sosów Folwark. Sos madziarów Folwark, ketchup premium Folwark, sos czosnkowy Folwark pasują doskonale.

Składniki

  • por ½ kg
  • wywar warzywny 20 ml
  • masło 20g
  • mąka 20g
  • około 130 ml mleka
  • bułka tarta
  • olej
  • sos madziarów
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pora myjemy, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na 2 łyżkach oleju przez około 5-7 minut. Następnie dodać wywar warzywny i dalej dusić przez około 12 minut.

  2. Roztopić masło w garnku, dodać mąkę, wymieszać, chwilę podsmażyć na złocisty kolor, dodać mleko, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut.

  3. Następnie dodać pory, wymieszać i ostudzić.
    Rozgrzać olej w rondelku, z masy formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor.

    Przekąska doskonale smakuje z sosami (bardzo lubię sosy Folwark.).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2017 Fajna i smaczna przekąska :)

"Zabiły" mnie szaszłyki z krewetkami ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń