Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak smakują smażone kwiaty cukinii? Z pewnością zupełnie inaczej niż wszystko, co jadłeś do tej pory. Więc żeby przekonać się o oryginalności tego dania, trzeba go po prostu wykonać! Aby uzyskać najlepsze walory smakowe tej potrawy, zbierz kwiaty cukinii rano, kiedy są szeroko otwarte i jędrne. Staraj się je jak najszybciej przygotować, więc najlepiej, gdy zaserwujesz smażone kwiaty na śniadanie. Smażone kwiaty cukinii możesz jeść samodzielnie lub maczać w ulubionym dipie lub sosie. Najlepsze są jeszcze gorąco, zaserwowane prosto z patelni.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2521
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 351
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52564
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 530
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2521
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 351
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52564
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 530
Składniki
Usuń słupek i łodygę z kwiatów, a następnie delikatnie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Nie przejmuj się, jeśli kwiaty delikatnie się rozerwą. Ważne, aby kwiaty nie były brudne w środku.
Wsyp do miski mąkę i sól, dodaj mleko i trochę wody. Roztrzep masę widelcem i dolewaj wody, aż uzyskasz gęstą, płynną konsystencję. Odstaw na kilka minut.
Przygotuj głęboką patelnię i wlej olej, aby mocno się rozgrzał. Maczaj kwiaty cukinii w przygotowanym cieście i delikatnie układaj na tłuszczu. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażone kwiaty cukinii odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu, jeszcze gorące.