Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak smakują smażone kwiaty cukinii? Z pewnością zupełnie inaczej niż wszystko, co jadłeś do tej pory. Więc żeby przekonać się o oryginalności tego dania, trzeba go po prostu wykonać! Aby uzyskać najlepsze walory smakowe tej potrawy, zbierz kwiaty cukinii rano, kiedy są szeroko otwarte i jędrne. Staraj się je jak najszybciej przygotować, więc najlepiej, gdy zaserwujesz smażone kwiaty na śniadanie. Smażone kwiaty cukinii możesz jeść samodzielnie lub maczać w ulubionym dipie lub sosie. Najlepsze są jeszcze gorąco, zaserwowane prosto z patelni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5339
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5068
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5339
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5068
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Usuń słupek i łodygę z kwiatów, a następnie delikatnie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Nie przejmuj się, jeśli kwiaty delikatnie się rozerwą. Ważne, aby kwiaty nie były brudne w środku.
Wsyp do miski mąkę i sól, dodaj mleko i trochę wody. Roztrzep masę widelcem i dolewaj wody, aż uzyskasz gęstą, płynną konsystencję. Odstaw na kilka minut.
Przygotuj głęboką patelnię i wlej olej, aby mocno się rozgrzał. Maczaj kwiaty cukinii w przygotowanym cieście i delikatnie układaj na tłuszczu. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażone kwiaty cukinii odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu, jeszcze gorące.