Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni dzwonek na świeże leśne grzyby.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 102
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 536
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 240
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 182
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 102
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 536
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 240
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 182
Składniki
Grzyby przebrać (wyczyścić), większe pokroić w cząstki, opłukać zimną wodą. Gotować ok. 30 min. w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów. Odcedzić przy pomocy durszlaka.
Boczek bez skóry drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Skórę można położyć na patelnię, żeby wytopił się z niej tłuszcz. Zdjąć po chwili, albo wyjąć na końcu, kiedy sos będzie gotowy. Innego tłuszczu nie dodawać - ten z boczku się wytopi. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem. Kiedy się zarumieni dodać ugotowane grzyby, dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, curry. Nie solić - boczek jest słony, a grzyby są ugotowane w osolonej wodzie. Podlać wodą i dusić ok. 15-20 min. pod przykryciem. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić wedle uznania.
Dodać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.