Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni dzwonek na świeże leśne grzyby.
Polecam.
Odsłon: 552
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 460
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 323
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 48
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 785
Polecam.
Odsłon: 552
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 460
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 323
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 48
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 785
Składniki
Grzyby przebrać (wyczyścić), większe pokroić w cząstki, opłukać zimną wodą. Gotować ok. 30 min. w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów. Odcedzić przy pomocy durszlaka.
Boczek bez skóry drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Skórę można położyć na patelnię, żeby wytopił się z niej tłuszcz. Zdjąć po chwili, albo wyjąć na końcu, kiedy sos będzie gotowy. Innego tłuszczu nie dodawać - ten z boczku się wytopi. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem. Kiedy się zarumieni dodać ugotowane grzyby, dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, curry. Nie solić - boczek jest słony, a grzyby są ugotowane w osolonej wodzie. Podlać wodą i dusić ok. 15-20 min. pod przykryciem. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić wedle uznania.
Dodać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.