Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 315
Dodano: 24.10.2012
Odsłon: 6956
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Grzyby przebrać (wyczyścić), większe pokroić w cząstki, opłukać zimną wodą. Gotować ok. 30 min. w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów. Odcedzić przy pomocy durszlaka.
Boczek bez skóry drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Skórę można położyć na patelnię, żeby wytopił się z niej tłuszcz. Zdjąć po chwili, albo wyjąć na końcu, kiedy sos będzie gotowy. Innego tłuszczu nie dodawać - ten z boczku się wytopi. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem. Kiedy się zarumieni dodać ugotowane grzyby, dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, curry. Nie solić - boczek jest słony, a grzyby są ugotowane w osolonej wodzie. Podlać wodą i dusić ok. 15-20 min. pod przykryciem. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić wedle uznania.
Dodać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 25 października 2012Zgłoś do usunięcia
grzyby z boczkiem ,czy też kiełasą w proporcjach 3:1 są bardzo smaczne w towarzystwie ziemniaków lub makaronu, ale już bez śmietany i bez ziela angielskiego i liscia laurowego , bo są tak aromatyczne ,że zabiją smak grzybów.Marchewcia ,świetnie sobie radzisz z gotowaniem i jesteś super kuchareczką bo eksperymentujesz w kuchni i właśnie o to chodzi , ale faktycznie przedobrzyłaś , co mnie zdarza się bardzo często .Ja uwielbiam grzyby i stawiam najwyższą ocenę ..5..
4 Kto głosował? | Odpowiedz

Monika87 25 października 2012Zgłoś do usunięcia
Musi być dobry!! Jadłam grzyby z boczkiem wędzonym i były pyszne!! nie wiem jak z curry ale ciekawy pomysł :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Marchewcia 25 października 2012Zgłoś do usunięcia
Trzeba spróbować tego połączenia - rzeczywiście jest kontrowersyjne. Też wydawało mi się dziwne na początku (to nie jest mój pomysł). Kiedyś jadłam tylko tradycyjny sos grzybowy (cebula, śmietana), o którym Panie piszą, ale po co miałabym zamieszczać ten przepis, skoro wszyscy taki robią.4 Kto głosował? | Odpowiedz

mala_black 25 października 2012Zgłoś do usunięcia
sosik z grzybow tak ,ale boczek psuje cały smak grzybłów ,nie pasuje mi to .jak dla mnie to przedobrzenie ,ale na minus .1 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 24 października 2012Zgłoś do usunięcia
Wszystko fajnie,ale ten boczek i to wędzony do leśnych grzybów a curry to w jakim celu?Może trzeba mieć specyficzny smak,dla mnie coś takiego nie odpowiada,tak jak surowy boczek do kotletów rybnych.Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nukleon 24 października 2012Zgłoś do usunięcia
Pycha,pycha -po prostu. Leśne grzyby -niezastąpiony smak.Lubię takie sosy .4 Kto głosował? | Odpowiedz