Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni dzwonek na świeże leśne grzyby.
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 111
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 82
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5988
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6849
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 111
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 82
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5988
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6849
Składniki
Grzyby przebrać (wyczyścić), większe pokroić w cząstki, opłukać zimną wodą. Gotować ok. 30 min. w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów. Odcedzić przy pomocy durszlaka.
Boczek bez skóry drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Skórę można położyć na patelnię, żeby wytopił się z niej tłuszcz. Zdjąć po chwili, albo wyjąć na końcu, kiedy sos będzie gotowy. Innego tłuszczu nie dodawać - ten z boczku się wytopi. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem. Kiedy się zarumieni dodać ugotowane grzyby, dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, curry. Nie solić - boczek jest słony, a grzyby są ugotowane w osolonej wodzie. Podlać wodą i dusić ok. 15-20 min. pod przykryciem. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić wedle uznania.
Dodać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.