Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy na dworze robi się zimno i ciemno, zaczyna padać pierwszy śnieg, a Święta coraz bliżej, może cię najść ochota na świąteczną przekąskę. Niby nic wielkiego, niby normalne danie, ale napełnia taką radością i nostalgią, że już niedługo będziemy tę choinkę ubierać i piec serniki oraz makowce. Ale z resztą, ta świąteczna przekąska równie dobrze sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole. Jest oryginalna, efektowna, a i czas przygotowania nie jest jakoś strasznie długi, dzięki czemu zostanie pokochana przez zabiegane gospodynie.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 172
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 103
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 31
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 374
Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw, jest pożywna i smaczna. Idealni...
Odsłon: 203
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 172
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 103
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 31
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 374
Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw, jest pożywna i smaczna. Idealni...
Odsłon: 203
Składniki
Szpinak wyjmij wcześniej z zamrażarki i włóż go do ciepłej wody. Następnie odcedź go i osusz papierowymi ręcznikami.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż ją do miękkości i lekkiego zezłocenia.
Do dużej miski włóż: szpinak, cebulkę, serek śmietankowy, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszaj całość na jednolity farsz.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Równomiernie rozsmaruj na nim połowę przygotowanej mieszanki szpinakowej, pozostawiając wolne krawędzie na szerokość ok. 1 cm. Posyp wierzch połową tartego sera mozzarella.
Zwiń całość w rulon, mocno dociskając do siebie łączenia. Ostrym nożem pokrój roladę na plasterki o grubości ok. 2,5 cm.
Powtórz czynności dla drugiego arkusza ciasta i pozostałych składników.
Na blaszce od piekarnika rozłóż papier silikonowy.
Jeden plasterek ciasta francuskiego odłóż na bok. Tuż przy jednej krawędzi blachy, w centralnej jej części połóż jeden plasterek ciasta. Poniżej połóż dwa plasterki, tworząc trójkąt. Kontynuuj układanie, za każdym razem zwiększając liczbę plasterków w warstwach o 1. Postępuj tak do wykończenia składników.
Odłożony wcześniej plasterek lekko zgnieć w palcach, tworząc pień drzewka. Przyłóż go do podstawy uformowanego trójkąta.
Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw świąteczną przekąskę do pieca nastawionego na 220 st. Celsjusza. Piecz danie przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia na wierzchu.
Podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca.