Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w boczku to świetna alternatywa dla tego dania zrobionego wraz z szynką parmeńską. Banalnie proste w przygotowaniu, pyszne i tańsze. Według nas najlepiej smakują podane z sosem holenderskim. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je solo, bez żadnych dodatków.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2461
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3108
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2770
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2461
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3108
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2770
Składniki
Zacznij od przygotowania szparagów. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Odetnij zdrewniałe końcówki. W praktyce szparagi powinny pęknąć dokładnie w tym miejscu, od którego nadają się do jedzenia.
Każdą łodygę dokładnie owiń plastrem boczku. Układaj na głębokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane szparagi z boczkiem delikatnie skrop oliwą z oliwek. W miejscu główek wsmaruj ją pędzelkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu, z grzałką górną i dolną. Piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sos holenderski. Masło rozpuść w małym rondelku i odstaw do ostudzenia.
Żółtka oddziel od białek, bo tylko one będą tu przydatne. Przełóż je do wysokiego naczynia, wlej roztopione i ostudzone masło, łyżkę soku z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Blenduj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po wyciągnięciu posyp całość parmezanem. Udekoruj swoje danie świeżym tymiankiem. Polej sosem holenderskim.