Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11019

Dodano:

Odsłon: 16127

Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • ...
  • Dodatki:
  • 150g szynki w kawałku
  • 100g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta

  2. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.

  4. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń