Bardzo smaczna szynka. Parzona, wędzona w garnku na zrębkach śliwa/buk. Postanowiłam uwędzić najpierw sparzoną szynkę. Wyszła smakowita.
Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.
Składniki
- Surowiec:
- szynka wieprzowa 1,2 kg
- Solanka:
- peklosól 80 g
- cukier 10 g
- liście laurowe połamane 5-6 szt.
- ziele angielskie 12 szt.
- czosnek pół główki
- woda 1 litr
Składniki
- Surowiec:
- szynka wieprzowa 1,2 kg
- Solanka:
- peklosól 80 g
- cukier 10 g
- liście laurowe połamane 5-6 szt.
- ziele angielskie 12 szt.
- czosnek pół główki
- woda 1 litr

Etapy przygotowania
Peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw. Szynkę zapeklowałam na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temperaturze 6- 8 stopni Celsjusza.

Parzenie: Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.Następnie obniżamy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.

Wędzenie: Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy w 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Uwędzoną szynkę wieszamy na kiju do ostudzenia. Ostudzoną wkładamy do lodówki na noc.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 65

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 41
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 65

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 41



Składniki
- Surowiec:
- szynka wieprzowa 1,2 kg
- Solanka:
- peklosól 80 g
- cukier 10 g
- liście laurowe połamane 5-6 szt.
- ziele angielskie 12 szt.
- czosnek pół główki
- woda 1 litr
Peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw. Szynkę zapeklowałam na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temperaturze 6- 8 stopni Celsjusza.
Parzenie: Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.Następnie obniżamy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.
Wędzenie: Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy w 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Uwędzoną szynkę wieszamy na kiju do ostudzenia. Ostudzoną wkładamy do lodówki na noc.
Smacznego!!!
zaraz sobie zrobię na śniadanko, bo tylko o porannej kawie jestem :)