Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.

Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 2838

Bardzo smaczna szynka. Parzona, wędzona w garnku na zrębkach śliwa/buk. Postanowiłam uwędzić najpierw sparzoną szynkę. Wyszła smakowita.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 1,2 kg
  • Solanka:
  • peklosól 80 g
  • cukier 10 g
  • liście laurowe połamane 5-6 szt.
  • ziele angielskie 12 szt.
  • czosnek pół główki
  • woda 1 litr
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw. Szynkę zapeklowałam na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temperaturze 6- 8 stopni Celsjusza.

  2. Parzenie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.Następnie obniżamy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.

  3. Wędzenie:

    Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy w 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Uwędzoną szynkę wieszamy na kiju do ostudzenia. Ostudzoną wkładamy do lodówki na noc.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń