Do góry

Przekąski Przepis na:

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2105

Dodano:

Odsłon: 1700

Świetny pomysł na przekąskę. Kupiłam gotowe tacosy, więc poszło szybko. Tacosy super chrupiące, polecam, bo całość wyszła naprawdę pyszna. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki, każdy sobie da dodatki jakie lubi i wszyscy zadowoleni. Ja zrobiłam z ulubionymi krewetkami, ale można użyć dowolnych składników i szybka przekąska gotowa :-)

Składniki

  • 6 sztuk tacos
  • 250 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • trochę świeżej pietruszki
  • trochę masła do smażenia
  • Salsa pomidorowa:
  • 1 duży pomidor
  • trochę świeżej pietruszki lub kolendry
  • trochę zielonej cebulki dymki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała papryczka słodka
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę soku z limonki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować salsę.

    Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Odkroić gniazda nasienne i drobniutko pokroić. Dodać drobno krojone obie papryczki (bez nasion), posiekaną zieleninę i skropić sokiem z limonki. Na koniec doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

  2. Teraz robimy pastę z awokado.

    Awokado obrać i rozgnieść widelcem w misce. Skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.

  3. Tacosy podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 5 minut.

    W tym czasie przygotować krewetki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić oczyszczone krewetki. Skropić sokiem z limonki, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Smażyć 2-3 minuty. Na koniec posypać siekaną pietruszką.

    Krewetki zdjąć z patelni i przełożyć na nią cebulki dymki. Smażyć chwilę. Cebulki są pyszne, bo dodają słodyczy.

  4. Tacosy wyjąć z piekarnika, każdy posmarować pastą z awokado, dodać 2-3 łyżeczki salsy i na górę krewetki. Na koniec przyozdobić smażonymi dymkami i gotowe.

    Super pomysł na kolację lub przekąskę imprezową :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń