Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny kolor tortilli zaskoczy niejednego gościa!
Do mąki dodajemy sól, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy ciasto uważając by się nie poparzyć. Z ciasta formujemy kule nieco większe niż orzechy włoskie i przykrywamy je folią lub umieszczamy w woreczku by nie wyschły. Rozgrzewamy żeliwną lub inną patelnię. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy cienko (przez folię by się nie przykleiła do wałka). Jeśli chcemy uzyskać tortille równej wielkości i idealnie okrągłe można użyć miseczki do odgniecenia kształtu, a następnie odciąć nadmiar ciasta. Rozwałkowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony około 40 s. Musza powstać charakterystyczne „bąbelki”. Składniki na pesto miksujemy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę prażymy na patelni z dodatkiem przypraw i odrobiny tłuszczu. Na tortillach rozsmarowujemy pesto buraczkowe, nakładamy liść sałaty, uprażoną ciecierzycę, kawałek awokado i polewamy tahini wymieszanym z sosem tamari. Tortille najlepsze są zjadane na świeżo, ale można je przechować zawinięte w ściereczkę by nie wyschły.
Przepis dnia
Smakoszom zapiekanek polecam sycącą zapiekankę Kurczak z Frytkami.
Odsłon: 29846
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 11383
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 75
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 85
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 180
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. Pieczone marchewki smak...
Odsłon: 58
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 75
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 85
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 180
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. Pieczone marchewki smak...
Odsłon: 58
Składniki
Do mąki dodajemy sól, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy ciasto uważając by się nie poparzyć. Z ciasta formujemy kule nieco większe niż orzechy włoskie i przykrywamy je folią lub umieszczamy w woreczku by nie wyschły. Rozgrzewamy żeliwną lub inną patelnię. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy cienko (przez folię by się nie przykleiła do wałka). Jeśli chcemy uzyskać tortille równej wielkości i idealnie okrągłe można użyć miseczki do odgniecenia kształtu, a następnie odciąć nadmiar ciasta. Rozwałkowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony około 40 s. Musza powstać charakterystyczne „bąbelki”. Składniki na pesto miksujemy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę prażymy na patelni z dodatkiem przypraw i odrobiny tłuszczu. Na tortillach rozsmarowujemy pesto buraczkowe, nakładamy liść sałaty, uprażoną ciecierzycę, kawałek awokado i polewamy tahini wymieszanym z sosem tamari. Tortille najlepsze są zjadane na świeżo, ale można je przechować zawinięte w ściereczkę by nie wyschły.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Frytki z marchewki, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Przekąski
Chipsy z jarmużu
Przekąski
Mini pizze z cukinii
Przekąski
Chrupiąca kukurydza z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Frytki z marchewki, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer. Pieczone marchewki smak...
Odsłon: 58
Chipsy z jarmużu
Przynajmniej te chipsy są zdrowe.
Odsłon: 52