Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny kolor tortilli zaskoczy niejednego gościa!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2915
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2013
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 768
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2915
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2013
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 768
Składniki
Do mąki dodajemy sól, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy ciasto uważając by się nie poparzyć. Z ciasta formujemy kule nieco większe niż orzechy włoskie i przykrywamy je folią lub umieszczamy w woreczku by nie wyschły. Rozgrzewamy żeliwną lub inną patelnię. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy cienko (przez folię by się nie przykleiła do wałka). Jeśli chcemy uzyskać tortille równej wielkości i idealnie okrągłe można użyć miseczki do odgniecenia kształtu, a następnie odciąć nadmiar ciasta. Rozwałkowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony około 40 s. Musza powstać charakterystyczne „bąbelki”. Składniki na pesto miksujemy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę prażymy na patelni z dodatkiem przypraw i odrobiny tłuszczu. Na tortillach rozsmarowujemy pesto buraczkowe, nakładamy liść sałaty, uprażoną ciecierzycę, kawałek awokado i polewamy tahini wymieszanym z sosem tamari. Tortille najlepsze są zjadane na świeżo, ale można je przechować zawinięte w ściereczkę by nie wyschły.