Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1083
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 562
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1083
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 562
Składniki
Oliwki moga byc zielone lub czarne, jak kto woli. Ja uzywam firmy Carbonell, hiszpanskie, bez pestek. Mozna oczywiscie tez mieszac oba rodzaje. Siekamy, ale nie na miazge, musza to byc male czasteczki. Dodajemy z puszki anchois oraz kapary- rowniez posiekane. Jesli chodzi o ilosc tych ostatnich: sa slone, i jesli ktos lubi, mozna dodac wiecej. Ja wrzucam na oko, 2-3 duze lyzki, czubate.
Ziazdzony zabek-nieduzy-czosnku dorzucamy do reszty, dolewamy oliwy extra virgin i wstawiamy do lodowki. Ja lubie poczekac, conajmniej noc, by wszystkie smaki sie przegryzly. Podaje ze swieza bagietka. Jesli ktos lubi ''dipowac'' to moze moczyc bagietke w oliwie i na to tapenade. Jest to idealna przystawka, lub po prostu przekaska:)