Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta dyniowa z boczkiem

Tarta dyniowa z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17772

Dodano:

Odsłon: 2729

Smaczna przekąska z zapomnianą dynią.

Składniki

  • Dynia obrana ½ kg
  • Mąka pszenna 30 dag
  • Masło 15 dag
  • Jaka 3 szt.
  • Śmietanka kremówka ¾ szklanki
  • Boczek wędzony w plastrach 20 dag
  • Sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta dyniowa z boczkiem

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę posiekać z zimnym masłem, czterema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Dynę pokroić w paski, sparzyć wrzącą wodą o odsączyć. Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i wylepić formę razem z brzegami. Zapiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Następnie na podpieczonym cieście układać przemiennie dynię i boczek. Zalać śmietanką, wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Dla zapracowanych polecam kupić gotowe ciasto na tatrę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń