Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z wykorzystaniem młodej botwiny. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Polecam.
Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.
CIASTO.
W robocie kuchennym mieszamy na piasek obie mąki, pokrojone zimne masło i kawałkami sera.
Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy delikatnie podsypać mąką.
Następnie ciasto zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Potem ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim spód i boki formy.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami lub ryżem.
Pieczemy w 200 C około 15 minut. Potem zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze kilka minut.
Ciasto wyciągamy i studzimy.
FARSZ.
Botwinę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Potem osączamy z wody.
Pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, pod koniec doprawiamy czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Całość studzimy.
Ricottę mieszamy z botwiną, porem, startym serem.
Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki, jajka.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie przekładamy do formy z wystudzonym ciastem.
Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
Tartę pieczemy w 180 C około 25 minut.
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 26
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10438
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 340
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 110
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 26
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10438
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 340
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 110
Składniki
Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. CIASTO. W robocie kuchennym mieszamy na piasek obie mąki, pokrojone zimne masło i kawałkami sera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy delikatnie podsypać mąką. Następnie ciasto zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Potem ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim spód i boki formy. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami lub ryżem. Pieczemy w 200 C około 15 minut. Potem zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze kilka minut. Ciasto wyciągamy i studzimy. FARSZ. Botwinę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Potem osączamy z wody.
Pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, pod koniec doprawiamy czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Całość studzimy. Ricottę mieszamy z botwiną, porem, startym serem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki, jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Tartę pieczemy w 180 C około 25 minut.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Dietetyczne placuszki bez cukru
Przekąski
Bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami.
Przekąski
Smażone kwiaty z cukinii
Przekąski
Utopence - czeska przekąska do piwa
Dietetyczne placuszki bez cukru
Przepyszne i slodziutkie placuszki bez cukru
Odsłon: 19
Bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami.
Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego z owocami. Pod ręką miałem ciast...
Odsłon: 137