Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z botwiną i porem

Przepis dnia 2019-06-27
Tarta z botwiną i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10738

Dodano:

Odsłon: 503

Pyszna tarta z wykorzystaniem młodej botwiny. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Polecam.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 80 g + gryczana 20 g ( lub 100 g pszennej )
  • zimne masło lub margaryna 50 g
  • ser cheddar 30 g
  • 1 jajko
  • woda ok. 15 ml
  • sól, pieprz
  • Nadzienie : botwina 200 g
  • por 200 g
  • ricotta 250 g
  • sok z cytryny
  • sok i skórka z limonki
  • 2 jajka
  • ser cheddar 50 g
  • czosnek 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • pistacje ( bez łupinek ) 12 g
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.
    CIASTO.
    W robocie kuchennym mieszamy na piasek obie mąki, pokrojone zimne masło i kawałkami sera.
    Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
    Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy delikatnie podsypać mąką.
    Następnie ciasto zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

  2. Potem ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim spód i boki formy.
    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami lub ryżem.
    Pieczemy w 200 C około 15 minut. Potem zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze kilka minut.
    Ciasto wyciągamy i studzimy.
    FARSZ.
    Botwinę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Potem osączamy z wody.

  3. Pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, pod koniec doprawiamy czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Całość studzimy.
    Ricottę mieszamy z botwiną, porem, startym serem.
    Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki, jajka.
    Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Nadzienie przekładamy do formy z wystudzonym ciastem.
    Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
    Tartę pieczemy w 180 C około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń