Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z wykorzystaniem młodej botwiny. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Polecam.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3199
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2305
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3199
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2305
Składniki
Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. CIASTO. W robocie kuchennym mieszamy na piasek obie mąki, pokrojone zimne masło i kawałkami sera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy delikatnie podsypać mąką. Następnie ciasto zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Potem ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim spód i boki formy. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami lub ryżem. Pieczemy w 200 C około 15 minut. Potem zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze kilka minut. Ciasto wyciągamy i studzimy. FARSZ. Botwinę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Potem osączamy z wody.
Pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, pod koniec doprawiamy czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Całość studzimy. Ricottę mieszamy z botwiną, porem, startym serem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki, jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Tartę pieczemy w 180 C około 25 minut.