Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska tarta z burakami i fetą to danie dość pracochłonne, ale warte poświęconego mu czasu. Dla ułatwienia możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Koniecznie wybierz takie z prawdziwym masłem!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 51
Smaki Grecji!
Odsłon: 53
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 196
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 51
Smaki Grecji!
Odsłon: 53
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 196
Składniki
Rozpuść w wodzie około ½ łyżeczki soli. Połącz ją z mąką i 50 g płynnego masła. Zagnieć składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałe masło (w temperaturze nieco niższej od pokojowej) rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na prostokąt o grubości około 1 cm. Schowaj do lodówki i poczekaj, aż stwardnieje.
Kulę schłodzonego ciasta rozwałkuj na duży placek. Szczelnie owiń nim płat masła (połącz brzegi). Rozwałkuj uzyskaną „kopertę” na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i włóż do lodówki na 2 godziny. Procedurę wałkowania, składania i schładzania ciasta powtórz kilkukrotnie. W ten sposób uzyskasz arkusz domowego ciasta francuskiego.
Wyszoruj starannie buraki. Każdego z osobna posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i owiń folia aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 1,5 godziny. Gdy buraki będą miękkie, obierz je i pokrój na plasterki.
Zmiksuj jogurt z 2 jajkami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser typu Feta pokrój w kostkę.
Rozwałkuj ciasto francuskie i uformuj z niego prostokąt o grubości około 7-8 mm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto masą jogurtową (zostawiając margines około 1,5 cm). Wyłóż na nią równomiernie plastry buraków i kostki sera. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30 minut. Tartę podawaj udekorowaną roszponką.