Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym.
Smaki Grecji!
Odsłon: 159
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 470
Smaki Grecji!
Odsłon: 159
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 470
Składniki
Mąkę, masło, jajko, sól i zimna wodę szybko zagnieść na kruche ciasto i wstawić do lodówki na dobrą godzinę( lub dłużej).
Cukinie umyć i pociąć w cienkie plasterki. Krótko podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem, a piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto przełożyć na foremkę i uformować brzeżek.
Plasterki cukinii ułożyć na kształt dachówki na cieście.
Jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową wymieszać w wysokim kubku, ja zawsze biorę do tego kubek z miarka, ma dziubek i poźniej fajnie się z niego wylewa. Masę polać po cukinii, jeśli chcecie można całość posypać tartym serem.
Tartę zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a kruche ciasto, zarumieni.