Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z żółtą cukinią w plasterkach

Tarta z żółtą cukinią w plasterkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 4045

Dodano:

Odsłon: 2419

Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody( najlepiej wstawić szklankę na chwilkę do zamrażarki)
  • Nadzienie:
  • 2 młode cukinie, żółte
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 3 jajka
  • pieprz, sól, gałka muszkatałowa
  • * trochę utartego żółtego sera w/g upodobania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z żółtą cukinią w plasterkach

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, jajko, sól i zimna wodę szybko zagnieść na kruche ciasto i wstawić do lodówki na dobrą godzinę( lub dłużej).

  2. Cukinie umyć i pociąć w cienkie plasterki. Krótko podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

  3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem, a piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto przełożyć na foremkę i uformować brzeżek.

  4. Plasterki cukinii ułożyć na kształt dachówki na cieście.

  5. Jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową wymieszać w wysokim kubku, ja zawsze biorę do tego kubek z miarka, ma dziubek i poźniej fajnie się z niego wylewa. Masę polać po cukinii, jeśli chcecie można całość posypać tartym serem.

  6. Tartę zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a kruche ciasto, zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 listopada 2017 Ulala, to jest pyszne xD
Wyślij pocztą lotniczą do nas taką foremkę ;)
Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 28 listopada 2017 No i tu mnie masz ;) Tarta, na dokładkę z cudowną cukinią (bo jest świetna po upieczeniu) <3 Pycha <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń