Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ciasto, wyraziste w smaku wytrawne nadzienie... Tartaletki na cieście francuskim to świetna opcja nie tylko na imprezę, ale także na śniadanie do pracy czy szkoły, przekąskę w ciągu dnia, piknik, posiłek w podróży czy kolację. Klasyczne składniki: szynka, ser, pieczarki i papryka to połączenie, które przypadnie do gustu dużym i małym smakoszom.
Składniki
Pokrojone na plasterki pieczarki podsmażyć na maśle do czasu, aż cała woda odparuje, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Tartaletki o średnicy ok. 10 cm wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Do tartaletek nałożyć pieczarki, pokrojone w drobną kostkę: paprykę, szynkę, cebulę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodać 3/4 startego sera grana padano i mozzarelli. Wymieszać i wylać na tartaletki mniej więcej do ich wysokości. Posypać pozostałą porcją sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 25 minut, do czasu, aż ciasto się upiecze, a nadzienie zetnie i zarumieni. Wystudzić, wyjąć z foremek, posypać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i polać ketchupem lub sosem czosnkowym.