Do góry

Przekąski Przepis na:

Tatar a là Carpaccio

Tatar a là Carpaccio

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 633

Tatar? To taki hamburger tylko, że surowy. A skąd carpaccio? Bo smakuje jak wołowe carpaccio tylko, że w wersji dla bezzębnych.

Składniki

  • Polędwica wołowa, siekana lub mielona - 500 g
  • Ser parmezan, tarty - 75 g
  • Sałata rukola, świeża - 120 g
  • Oliwa z oliwek - 150 ml
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kapary marynowane - kilkanaście sztuk
  • Sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwicę wołową posiekać nożem lub tasakiem, ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa ze średnim sitkiem.

  2. Czosnek i kapary posiekać drobno nożem.

  3. Rukolę również posiekać na dosyć drobne kawałki. Część liści pozostawić do przybrania.

  4. Parmezan, jeśli nie tarty, zetrzeć na tarce do parmezanu.

    Część parmezanu można spróbować postrugać na cienkie płatki. Tatar będzie wtedy bardziej przypominał carpaccio, ale to już jest rzecz gustu.

  5. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce, stopniowo dodając oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Osobiście preferuję dodanie większej ilości oliwy, ponieważ jest ona częściowo absorbowana przez parmezan. Zbytek oliwy wpływa "konseruwująco" na mięso: po dwóch dniach w lodówce tatar będzie prawie jak świeży.


  6. No to SMACZNIALSKI !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń