Do góry

Przekąski Przepis na:

Torciki szpinakowe

Przepis dnia 2020-11-07
Torciki szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1301

Dodano:

Odsłon: 2925

Kolejna propozycja na imprezę, torciki szpinakowe przekładane dwiema warstwami, dolna to twarożek ze szczypiorkiem i cebulą z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów suszonych i jabłuszek kaparowych, a górna to mus twarożkowy z grillowanym łososiem. Warstwa szpinakowa to nic innego jak rolada szpinakowa (ten sam przepis), tyle że nie rolowana, a w formie torcika, ja zrobiłam dwie warstwy, ale jak potrzebujecie mniej, to można ciasto pociąć na 4 kawałki i tort będzie jeszcze bardziej okazał. Można zrobić tylko jeden rodzaj masy twarożkowej, też będzie smacznie. Taki torcik to fajna alternatywa dla znanej już rolady szpinakowej :-)

Składniki

  • Ciasto szpinakowe:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kawałków sera pleśniowego
  • Warstwa górna:
  • 2 serki twarogowe ze szczypiorkiem i cebulą
  • ok. 500 g świeżego filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • Warstwa dolna:
  • 2 serki twarogowe ze szczypiorkiem i cebulą
  • kilka jabłuszek kaparowych
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torciki szpinakowe

Przygotowanie

  1. Ciasto szpinakowe
    :
    Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle klarowanym. Dodać ser pleśniowy, przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmieszać z mąką i wmieszać do letniego szpinaku. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do szpinaku. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto i rozsmarować je na prawie całą blachę. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.

  2. Warstwa górna:

    Rybę umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb oraz skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron. Rybę wystudzić, rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać serki i zblendować na gładką masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

  3. Warstwa dolna:

    Kapary i pomidory drobno pokroić i zmieszać z serkami, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

  4. Przygotowanie torcików:

    Ciasto szpinakowe przekroić na dwie połówki lub na ćwiartki. Smarować na zmianę warstwy serków i przekładać ciastem szpinakowym, jak przy torcie. Górę udekorować koperkiem.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń