Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1301
Dodano: 04.11.2020
Odsłon: 2925
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto szpinakowe
:
Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle klarowanym. Dodać ser pleśniowy, przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmieszać z mąką i wmieszać do letniego szpinaku. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do szpinaku. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto i rozsmarować je na prawie całą blachę. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.
Warstwa górna:
Rybę umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb oraz skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron. Rybę wystudzić, rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać serki i zblendować na gładką masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Warstwa dolna:
Kapary i pomidory drobno pokroić i zmieszać z serkami, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie torcików:
Ciasto szpinakowe przekroić na dwie połówki lub na ćwiartki. Smarować na zmianę warstwy serków i przekładać ciastem szpinakowym, jak przy torcie. Górę udekorować koperkiem.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 07 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Super, pyszne jedzonko :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 07 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz