Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić kanapki bez pieczywa? To bardzo proste, jeśli masz opiekacz do kanapek! Wystarczy przygotować ciasto podobne to tego, z którego robi się omlety – czyli z jajek i odrobiny mąki. Takie ciasto w ciągu kilku minut wyrośnie i wypiecze się w opiekaczu. Dodaj do niego trochę warzyw, sera, boczku lub szynki. Dopraw do smaku. Tosty z jajka gotowe! Z poniższej ilości składników uzyskasz 4 takie tosty, każdy złożony z 2 „trójkącików”.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Składniki
Rozbij całe jajka do miski i wymieszaj z mlekiem. Przesiej do jajek mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połącznia składników. Dopraw ciasto pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem.
Pokrój drobno boczek. Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki lub pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek. Przeciśnij przez praskę czosnek. Wmieszaj wszystkie składniki do ciasta.
Nagrzej opiekacz do kanapek. Lekko natłuść jego komory połową masła klarowanego. Rozprowadź równomiernie połowę ciasta – tak, by wypełniła wszystkie „trójkąciki” opiekacza. Zamknij go. Piecz tosty przez 3-4 minuty.
W taki sam sposób wypiecz drugą połowę ciasta.
Podawaj tosty z jajka z ulubionym sosem, np. ketchupem.