Do góry

Przekąski Przepis na:

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 1259

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska - zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was.

Składniki

  • 1 duże ciasto francuskie (375 g)
  • 225 g mrożonego szpinaku
  • 130 g sera sałatkowo-kanapkowego lub fety
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony szpinak. Smażymy aż cały płyn odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz zostawiamy do przestudzenia.

  2. Ciasto kroimy w kwadraty, na każdym z nich układamy farsz i sklejamy boki tworząc trójkąt. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

  3. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą.

    Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 stycznia Widzę, że u Ciebie też szpinak w roli głównej :D Dziś dopiero środa, a przepisów z nim już kilka widziałem ;)
Ad rem, Francuz zawsze się sprawdza i co do niego nie dodamy, to zawsze świetnie smakuje. Szpinak pycha, a takie trójkąty, czy też pierożki często u mnie goszczą na stole, bo i szybko i pysznie :)

Coś ostatnimi czasy brakuje mi na zdjęciach czytadełka. Czyżby już wszystko przeczytane ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń