Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2777
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 756
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 105
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2777
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 756
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę następnie posiekać z masłem, dodać cukier, drobno posiekane migdały, skórkę i sok z cytryny, szczyptę soli oraz przetarte przez sitko żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć dwa duże placki w kształcie tulipana. Przełożyć na przykryte pergaminem blachy. Kolejno piec na złoty kolor w temp. 200°C. Placki przełożyć konfiturą różaną. 3. Przygotować pomadę: śmietanę zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień, mieszając gotować jeszcze 11 minut. Zdjąć z ognia, 2/3 pomady ufarbować na czerwono, a resztę na zielono. 4. Ciasto oblać lukrem. Umocować cukrowe listki. Gdy lukier zastygnie, wierzch mazurka posmarować czerwoną pomadą, a boki i listki zieloną. Stopioną polewą czekoladową namalować obwódki płatków tulipana. Ustawić kurczaczka.