Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1440
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1453
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1609
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1440
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1453
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1609
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę następnie posiekać z masłem, dodać cukier, drobno posiekane migdały, skórkę i sok z cytryny, szczyptę soli oraz przetarte przez sitko żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć dwa duże placki w kształcie tulipana. Przełożyć na przykryte pergaminem blachy. Kolejno piec na złoty kolor w temp. 200°C. Placki przełożyć konfiturą różaną. 3. Przygotować pomadę: śmietanę zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień, mieszając gotować jeszcze 11 minut. Zdjąć z ognia, 2/3 pomady ufarbować na czerwono, a resztę na zielono. 4. Ciasto oblać lukrem. Umocować cukrowe listki. Gdy lukier zastygnie, wierzch mazurka posmarować czerwoną pomadą, a boki i listki zieloną. Stopioną polewą czekoladową namalować obwódki płatków tulipana. Ustawić kurczaczka.