Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113044
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113044
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę następnie posiekać z masłem, dodać cukier, drobno posiekane migdały, skórkę i sok z cytryny, szczyptę soli oraz przetarte przez sitko żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć dwa duże placki w kształcie tulipana. Przełożyć na przykryte pergaminem blachy. Kolejno piec na złoty kolor w temp. 200°C. Placki przełożyć konfiturą różaną. 3. Przygotować pomadę: śmietanę zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień, mieszając gotować jeszcze 11 minut. Zdjąć z ognia, 2/3 pomady ufarbować na czerwono, a resztę na zielono. 4. Ciasto oblać lukrem. Umocować cukrowe listki. Gdy lukier zastygnie, wierzch mazurka posmarować czerwoną pomadą, a boki i listki zieloną. Stopioną polewą czekoladową namalować obwódki płatków tulipana. Ustawić kurczaczka.