Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pide to smakowita turecka przekąska podobna nieco do włoskiej pizzy. Ma postać łódeczek z drożdżowego ciasta wypełnionych wytrawnym farszem.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35890
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1266
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1779
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35890
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1266
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1779
        
        
                Składniki
Pokrusz drożdże do szklanki. Wymieszaj z cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą, wymieszaj je z wodą podgrzaną do około 37°C. Przykryj szklankę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Przesiej do miski mąkę. Połącz z solą, jajkiem, jogurtem i oliwą. Dodaj spieniony zaczyn drożdżowy. Mikserem z końcówkami hakami wyrób składniki na jednolite, elastyczne ciasto.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na oleju. Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili mięso. Smaż, często mieszając – aż mięso się zarumieni i odparuje z niego sok.
Dodaj na patelnię pomidory z puszki. Smaż, aż sok z pomidorów się zredukuje.
Dopraw sos do smaku mieloną papryką, kminem rzymskim, curry, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Podziel je na 2 mniejsze porcje. Każdą rozwałkuj na placek o owalnym kształcie.
Na środek każdego placka nałóż połowę farszu. Boki ciasta nałóż na farsz, a końcówki sklej, formując łódeczki. Posmaruj je z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Ułóż łódeczki z farszem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz, aż ciasto się zarumieni (około 10 minut).
Przed podaniem oprósz turecką przekąskę posiekaną natką pietruszki.