Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Utopence pochodzi z kuchni czeskiej i najczęściej jest serwowany w pubach jako przekąska do piwa. Jednak wiele osób przygotowuje je samodzielnie we własnym domu. Utopence to marynowane z cebulą i papryką serdelki, a wyśmienity smak wynika ze składu zalewy. Poniżej przedstawiamy proporcje na dużą partię, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby je zmniejszyć i przygotować tylko jeden słoik.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2255
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1367
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3532
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2255
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1367
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3532
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1185
Składniki
Do garnka wlej wodę, ocet, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i cukier, zagotuj marynatę i wystudź.
Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki. Wytnij gniazda nasienne z papryk i pokrój je w paski. Nadkrawaj kiełbaski wzdłuż i nadziewaj je posiekają cebulą (podobnie jak faszeruje się hot-doga). Takie kiełbaski układaj ciasno w słoikach. W przestrzenie pomiędzy włóż resztę cebuli, paski papryki i plasterki ostrej papryczki. Zalej słoiki zimną zalewą i wstaw do lodówki na 4 dni, aby smaki porządnie się połączyły. Po tym czasie utopence są gotowe do jedzenia.