Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska do piwa, podajemy na ciepło z ulubionym sosem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12637
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13739
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5775
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12637
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13739
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5775
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Pozostałe ciasto możemy wykorzystać do zrobienia pizzy.
Wykonanie warkoczy: Z ciasta wałkujemy placek z którego wycinamy 3 prostokąty w które zawiniemy po parówce w każdy. Po zawinięciu końcówki sklejamy a parówkę kroimy w 2 centymetrowe kawałki, zlepionego ciasta nie tniemy. Kawałki parówek odkręcamy z ciastem raz w jedną stronę raz w drugą stronę. Zlepione końcówki ciasta możemy porozcinać. Zaplecione warkocze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 20 minut. Smacznego!!!