Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34710
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34710
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Peklowanie 4 doby w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki oprócz peklosoli zagotowujemy w 0,3 litra wody, studzimy, przecedzamy przez sitko. Dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wymyte w zimnej wodzie kawałki mięsa odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kawałki mięsa układamy w pojemniku i zalewamy zimną solanką, mięsa muszą być całe zanurzone w solance. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Po procesie peklowania kawałki mięsa płuczemy z solanki pod bieżącą, zimną wodą, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Robimy pętelki do zawieszania.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia. Robimy nadmuch wentylatorem z każdej strony po 1 godzinie. Pozostawiamy do dalszego osuszenia w temperaturze pokojowej przez noc.
Dobrze osuszone kawałki mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Proces wędzenia odbywa się w zaczarowanym garnku :) Opis tego wędzenia w garnku jest opisany przeze mnie w artykule moim.
Kawałki schabu po procesie wędzenia.
Uwędzone wędzonki wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki. Smacznego!!!