Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzone plastry schabu.

Wędzone plastry schabu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25091

Dodano:

Odsłon: 2114

Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wędzone plastry schabu.

Przygotowanie

  1. Peklowanie 4 doby w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  2. Wszystkie składniki oprócz peklosoli zagotowujemy w 0,3 litra wody, studzimy, przecedzamy przez sitko. Dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia.

  3. Wymyte w zimnej wodzie kawałki mięsa odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kawałki mięsa układamy w pojemniku i zalewamy zimną solanką, mięsa muszą być całe zanurzone w solance. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

  4. Po procesie peklowania kawałki mięsa płuczemy z solanki pod bieżącą, zimną wodą, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Robimy pętelki do zawieszania.

  5. Wieszamy na kiju w celu osuszenia. Robimy nadmuch wentylatorem z każdej strony po 1 godzinie. Pozostawiamy do dalszego osuszenia w temperaturze pokojowej przez noc.

  6. Dobrze osuszone kawałki mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.

  7. Proces wędzenia odbywa się w zaczarowanym garnku :) Opis tego wędzenia w garnku jest opisany przeze mnie w artykule moim.

  8. Kawałki schabu po procesie wędzenia.

  9. Uwędzone wędzonki wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń