Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.
Peklowanie 4 doby w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki oprócz peklosoli zagotowujemy w 0,3 litra wody, studzimy, przecedzamy przez sitko. Dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wymyte w zimnej wodzie kawałki mięsa odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kawałki mięsa układamy w pojemniku i zalewamy zimną solanką, mięsa muszą być całe zanurzone w solance. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Po procesie peklowania kawałki mięsa płuczemy z solanki pod bieżącą, zimną wodą, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Robimy pętelki do zawieszania.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia. Robimy nadmuch wentylatorem z każdej strony po 1 godzinie. Pozostawiamy do dalszego osuszenia w temperaturze pokojowej przez noc.
Dobrze osuszone kawałki mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Proces wędzenia odbywa się w zaczarowanym garnku :) Opis tego wędzenia w garnku jest opisany przeze mnie w artykule moim.
Kawałki schabu po procesie wędzenia.
Uwędzone wędzonki wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Przepis dnia
moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem...
Odsłon: 84494
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 223
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 99
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 192
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 211
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 223
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 99
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 192
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 211
Składniki
Peklowanie 4 doby w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki oprócz peklosoli zagotowujemy w 0,3 litra wody, studzimy, przecedzamy przez sitko. Dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wymyte w zimnej wodzie kawałki mięsa odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kawałki mięsa układamy w pojemniku i zalewamy zimną solanką, mięsa muszą być całe zanurzone w solance. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Po procesie peklowania kawałki mięsa płuczemy z solanki pod bieżącą, zimną wodą, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Robimy pętelki do zawieszania.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia. Robimy nadmuch wentylatorem z każdej strony po 1 godzinie. Pozostawiamy do dalszego osuszenia w temperaturze pokojowej przez noc.
Dobrze osuszone kawałki mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Proces wędzenia odbywa się w zaczarowanym garnku :) Opis tego wędzenia w garnku jest opisany przeze mnie w artykule moim.
Kawałki schabu po procesie wędzenia.
Uwędzone wędzonki wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki. Smacznego!!!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 310
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną m...
Odsłon: 262