Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym domu nie ma świąt bez smacznych, aromatycznych wyrobów wędliniarskich. Wszyscy na nie czekamy i z ogromną przyjemnością zajadamy.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 151
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20761
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28810
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4423
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 151
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20761
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28810
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4423
Składniki
Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i natrzeć boczki z każdej strony. Ułożyć ciasno w kamiennym garnku warstwami, przekładając listkami i zielem. Nakryć lnianą ściereczką i wynieść w chłodne miejsce na 3 dni. Czwartego dnia boczki umyć pod bieżącą wodą i ponownie ułożyć w garnku. Zalać dziesięcioma litrami świeżej wody na 6 godzin. Jeżeli chcemy by boczek był łagodniejszy w smaku, wodę zmieniamy dwa razy. Ale nie ma potrzeby. Po osuszeniu -wędzimy 3 godziny dymem z drzew owocowych.