Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 527 Ocena: 5092
Dodano: 21.12.2018
Odsłon: 10215
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i natrzeć boczki z każdej strony.
Ułożyć ciasno w kamiennym garnku warstwami, przekładając listkami i zielem.
Nakryć lnianą ściereczką i wynieść w chłodne miejsce na 3 dni.
Czwartego dnia boczki umyć pod bieżącą wodą i ponownie ułożyć w garnku. Zalać dziesięcioma litrami świeżej wody na 6 godzin.
Jeżeli chcemy by boczek był łagodniejszy w smaku, wodę zmieniamy dwa razy. Ale nie ma potrzeby.
Po osuszeniu -wędzimy 3 godziny dymem z drzew owocowych.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

drNowak 21 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam domowy boczek, bo przynajmniej wytapia się a nie gotuje jak te kupne. Własnie wczoraj wędziłam - również boczek. Ja kiedyś też robiłam w solance, ale wychodziły blade. Od pewnego czasu robię peklując na sucho (moja porada PEKLOWANIE NA SUCHO WĘDLIN I BOCZKU). Wychodzi ładnie różowy, choć nacieram tylko jedną warstwą peklosoli, pozostałe warstwy to mieszanka soli i papryki. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz