Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jest langosz. Ten symbol lokalnego ulicznego jedzenia bije na głowę wszelkie burgery, frytki, zapiekanki i innego rodzaju fast foody wyrwane wprost z menu amerykańskich restauracji. Węgierski langosz, chociaż kaloryczny, zachwyca smakiem i jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Najbardziej klasyczna wersja zakłada serwowanie go wyłącznie z dodatkiem kwaśnej śmietany i czosnku, jednak możecie postawić również na znacznie bogatszą wersję.
Składniki
Wodę podgrzej, powinna być ciepła, ale nie gorąca. Wlej niecałą szklankę do wysokiego naczynia, dodaj cukier biały, dwie łyżki mąki oraz pokrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj i pozostaw tak na około 10 minut.
Pozostałą część mąki i wody przełóż do dużej miski. Posól. Przelej wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrób ciasto. Pod koniec dodaj olej i ugniataj tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Boczek wędzony pokrój w kostkę, pozbywając się twardej skórki. Ząbki czosnku obierz, posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na małej ilości oleju.
Ciasto podziel na 10 części. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni, tworząc placek. Układaj langosze obok siebie na blaszce albo papierze do pieczenia.
Podgrzej olej w szerokim naczyniu do około 170-180 stopni Celsjusza, nie więcej.
Każdy kawałek ciasta na langosze jeszcze raz uformuj w rękach na cienki placek. Smaż na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru z jednej i z drugiej strony. Najlepiej łącznie około 2-3 minut.
Na każdym placku rozprowadź sos pomidorowy, farsz z boczku i czosnku, a także umieść tarty żółty ser. Węgierski langosz doskonale smakuje również w prostszej wersji, podany ze śmietaną i czosnkiem lub żółtym serem.