Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jest langosz. Ten symbol lokalnego ulicznego jedzenia bije na głowę wszelkie burgery, frytki, zapiekanki i innego rodzaju fast foody wyrwane wprost z menu amerykańskich restauracji. Węgierski langosz, chociaż kaloryczny, zachwyca smakiem i jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Najbardziej klasyczna wersja zakłada serwowanie go wyłącznie z dodatkiem kwaśnej śmietany i czosnku, jednak możecie postawić również na znacznie bogatszą wersję.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 33
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2494
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 33
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2494
Składniki
Wodę podgrzej, powinna być ciepła, ale nie gorąca. Wlej niecałą szklankę do wysokiego naczynia, dodaj cukier biały, dwie łyżki mąki oraz pokrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj i pozostaw tak na około 10 minut.
Pozostałą część mąki i wody przełóż do dużej miski. Posól. Przelej wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrób ciasto. Pod koniec dodaj olej i ugniataj tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Boczek wędzony pokrój w kostkę, pozbywając się twardej skórki. Ząbki czosnku obierz, posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na małej ilości oleju.
Ciasto podziel na 10 części. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni, tworząc placek. Układaj langosze obok siebie na blaszce albo papierze do pieczenia.
Podgrzej olej w szerokim naczyniu do około 170-180 stopni Celsjusza, nie więcej.
Każdy kawałek ciasta na langosze jeszcze raz uformuj w rękach na cienki placek. Smaż na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru z jednej i z drugiej strony. Najlepiej łącznie około 2-3 minut.
Na każdym placku rozprowadź sos pomidorowy, farsz z boczku i czosnku, a także umieść tarty żółty ser. Węgierski langosz doskonale smakuje również w prostszej wersji, podany ze śmietaną i czosnkiem lub żółtym serem.