Do góry

Przekąski Przepis na:

Wielkanocne kurczaczki z jajek na twardo

Wielkanocne kurczaczki z jajek na twardo

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7413

Dodano:

Odsłon: 856

Prosta dekoracja stołu która ociepli te święta i przywoła uśmiech na twarzach. Idealna przekąska z jajek którą mogą wykonać również dzieci.

Składniki

  • 3 jajka
  • kawałek marchewki
  • ziarenka na oczy (czarny sezam, siemie lniane lub czarny pieprz)
  • Sałata lub rzeżucha do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wielkanocne kurczaczki z jajek na twardo

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek, żeby nie uszkodzić białka.

  2. Kawałek marchewki obieramy za skórki.

  3. Kroimy 3 cienkie plasterki - to będą grzebienie naszych kurczaków.

  4. W każdym z plasterków wycinamy ząbki - jak na zdjęciu.

  5. Z jajka odcinamy końcówkę, żeby kurczaczki stały stabilnie.

  6. Stawiamy jajko na desce i nożem delikatnie nakrawamy górę jajka - tworząc otwór na grzebień.

  7. Do tak przygotowanego otworu wkładamy grzebyk z marchewki :)

  8. Dziób kurczaka robimy z maleńkich marchewkowych trójkącików, które pozostały nam po wykrajaniu grzebienia :) Oczy możemy wykonać z ziarenek. Ja akurat miałam w domu czarny sezam, ale idealnie sprawdzi się również siemie lniane lub czarny pieprz.

  9. Gotowe kurczaczki możemy ułożyć na malutkiej deseczce, liściach sałaty albo na łączce z rzeżuchy.

  10. Dobrej zabawy! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń