Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta dekoracja stołu która ociepli te święta i przywoła uśmiech na twarzach. Idealna przekąska z jajek którą mogą wykonać również dzieci.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek, żeby nie uszkodzić białka.
Kawałek marchewki obieramy za skórki.
Kroimy 3 cienkie plasterki - to będą grzebienie naszych kurczaków.
W każdym z plasterków wycinamy ząbki - jak na zdjęciu.
Z jajka odcinamy końcówkę, żeby kurczaczki stały stabilnie.
Stawiamy jajko na desce i nożem delikatnie nakrawamy górę jajka - tworząc otwór na grzebień.
Do tak przygotowanego otworu wkładamy grzebyk z marchewki :)
Dziób kurczaka robimy z maleńkich marchewkowych trójkącików, które pozostały nam po wykrajaniu grzebienia :) Oczy możemy wykonać z ziarenek. Ja akurat miałam w domu czarny sezam, ale idealnie sprawdzi się również siemie lniane lub czarny pieprz.
Gotowe kurczaczki możemy ułożyć na malutkiej deseczce, liściach sałaty albo na łączce z rzeżuchy.
Dobrej zabawy! :)