Prosta dekoracja stołu która ociepli te święta i przywoła uśmiech na twarzach. Idealna przekąska z jajek którą mogą wykonać również dzieci.
Wielkanocne kurczaczki z jajek na twardo
Składniki
- 3 jajka
- kawałek marchewki
- ziarenka na oczy (czarny sezam, siemie lniane lub czarny pieprz)
- Sałata lub rzeżucha do dekoracji
Składniki
- 3 jajka
- kawałek marchewki
- ziarenka na oczy (czarny sezam, siemie lniane lub czarny pieprz)
- Sałata lub rzeżucha do dekoracji

Etapy przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek, żeby nie uszkodzić białka.
Kawałek marchewki obieramy za skórki.

Kroimy 3 cienkie plasterki - to będą grzebienie naszych kurczaków.

W każdym z plasterków wycinamy ząbki - jak na zdjęciu.

Z jajka odcinamy końcówkę, żeby kurczaczki stały stabilnie.

Stawiamy jajko na desce i nożem delikatnie nakrawamy górę jajka - tworząc otwór na grzebień.

Do tak przygotowanego otworu wkładamy grzebyk z marchewki :)

Dziób kurczaka robimy z maleńkich marchewkowych trójkącików, które pozostały nam po wykrajaniu grzebienia :) Oczy możemy wykonać z ziarenek. Ja akurat miałam w domu czarny sezam, ale idealnie sprawdzi się również siemie lniane lub czarny pieprz.

Gotowe kurczaczki możemy ułożyć na malutkiej deseczce, liściach sałaty albo na łączce z rzeżuchy.

Dobrej zabawy! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135



Składniki
- 3 jajka
- kawałek marchewki
- ziarenka na oczy (czarny sezam, siemie lniane lub czarny pieprz)
- Sałata lub rzeżucha do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek, żeby nie uszkodzić białka.
Kawałek marchewki obieramy za skórki.
Kroimy 3 cienkie plasterki - to będą grzebienie naszych kurczaków.
W każdym z plasterków wycinamy ząbki - jak na zdjęciu.
Z jajka odcinamy końcówkę, żeby kurczaczki stały stabilnie.
Stawiamy jajko na desce i nożem delikatnie nakrawamy górę jajka - tworząc otwór na grzebień.
Do tak przygotowanego otworu wkładamy grzebyk z marchewki :)
Dziób kurczaka robimy z maleńkich marchewkowych trójkącików, które pozostały nam po wykrajaniu grzebienia :) Oczy możemy wykonać z ziarenek. Ja akurat miałam w domu czarny sezam, ale idealnie sprawdzi się również siemie lniane lub czarny pieprz.
Gotowe kurczaczki możemy ułożyć na malutkiej deseczce, liściach sałaty albo na łączce z rzeżuchy.
Dobrej zabawy! :)
Mleczko z orzecha czy wodę z kokosa? Bo to płynne w środku to tylko woda, a mleko kokosowe powstaje przez zmiksowanie i odciśnięcie białego miąższu :)
mm, wieczorkiem poproszę o drineczka :)) ja przyniosę domowy likier kokosowy :)