Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna serowa przystawka w postaci wielkanocnych kurczaków może ozdobić każdy świąteczny stół. Przekąska ma bardzo delikatny smak i konsystencję, choć czosnek dodaje pikanterii. Wielkanocne kurczaki wykonasz bardzo szybko i w takim samym tempie znikną ze stołu, chociaż… są tak urocze, że trochę szkoda je jeść.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 306
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 306
Składniki
Zetrzyj żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Oddziel 1/3 do miseczki i odstaw na bok. Do miseczki z większą porcją sera dodaj serek kanapkowy, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, czarny pieprz i sól (odrobinę). Wymieszaj masę.
Z masy serowej uformuj kulki i obtocz w pozostawionym startym serze. Pozostaje sprawić, by kulki stały się kurczakami. Z plasterków marchewki (ugotowanej lub surowej) wytnij grzebyk, dziób i łapy, a z ziaren czarnego pieprzu – oczy. Możesz wcisnąć marchewkę i pieprz w serową kulę lub umocować te akcesoria na kropkach majonezu.
Każdego kurczaka zainstaluj na krakersie. Na półmisku rozłóż liście sałaty, na nie natkę pietruszki, a na końcu krakersy z serowymi kurczakami. Możesz schłodzić przystawkę przed podaniem w lodówce.