Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wielkanocny stół. :)
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 971
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 971
Składniki
Przygotować ciasto. Do misy przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek, do którego wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, dolać kilka łyżek mleka (odjąć ze szklanki). Całość wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W tym czasie masło roztopić w rondelku i odstawić do ostudzenia.
Po tym czasie do ciasta wlać roztopione masło, dodać pozostałe mleko, jako, resztę cukru oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiać w robocie kuchennym. Powinno być jednolitej formy i nie kleić się do naczynia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrawać kółka mniejsze i większe. U mnie to były ok 4 i 6 cm średnicy. Z mniejszych krążków wycinać trójkąciki. Drugie jajko rozmącić i przy jego użyciu zlepiać ze sobą krążki. Z pozostałego ciasta uformować małe kuleczki, które posłużą jako łapki. Króliczki posmarować jajkiem i nakładać rodzynki jako oczka i płatki migdałów na łapki. :)
Piec ciasteczka w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 15 minut na góra-dół. Smacznego! :)