Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieniec ziołowy to bardzo efektowny sposób przygotowania drożdżowego ciasta z ziołowym farszem. Smakuje równie wyśmienicie, jak wygląda!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24850
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1070
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4395
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1194
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1332
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4380
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24850
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1070
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4395
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1194
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1332
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4380
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury 40°C. Dodaj do niego pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz rozczyn drożdżowy z mąką, solą i olejem. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie obierz i pokrój drobno cebulę. Podsmaż na maśle klarowanym. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej posiekany szpinak i jarmuż. Podsmaż chwilę. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekany koperek, bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z farszem ziołowym z palnika. Rozkrusz do niego ser i wymieszaj.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 4 mm. Powykrawaj w nim szklanką krążki. Resztę ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Wykrawaj krążki do wyczerpania ciasta.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 25 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i uformuj łódeczkę (sklejając krążek po dwóch stronach). Układaj łódeczki w tortownicy – jedną obok drugiej – w kształt wieńca. Wstaw wieniec ziołowy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20-25 minut.