Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrapy z kurczakiem to świetny pomysł na każdą okazję. Ten przepis jest jednak nieco inny od klasycznie ci znanych. Serek śmietankowy i śmietana, a także spora ilość sera sprawiają, że danie jest kremowe, wyraziste, z charakterystyczną i kwaskowatą nutą. Nie mogło jednak także zabraknąć warzyw – kapusty, szpinaku czy pomidorów.
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy do kurczaka wymieszaj razem w osobnej miseczce. Dodaj oliwę z oliwek i całość połącz w jednolitą pastę. Przygotowaną marynatą dokładnie pokryj kurczaka i odstaw go w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu. Podsmaż kurczaka do uzyskania ładnego, złotego koloru. Mięso odłóż i ostudź.
Przygotuj salsę. Pomidory razem z sokiem przenieś do rondelka. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę jalapeno. Dołóż ocet i cukier. Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut do zredukowania sosu. Zdejmij salsę z ognia i odstaw do ostudzenia.
Szpinak umyj i dokładnie osusz, a następnie bardzo drobno poszatkuj. Podobnie przygotuj kapustę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj ze sobą: chłodnego już kurczaka, serek śmietankowy, śmietanę, salsę, ser, kapustę i szpinak. Dopraw do smaku w razie potrzeby.
Tortillę podgrzać na patelni przez ok. 5-10 sekund. Dzięki temu nie będzie się łamać w trakcie zawijania. Na każdą ciepłą tortillę nanoś po 1-2 łyżki farszu z kurczakiem i dobrze rozprowadź. Zwijaj placki we wrapy, a następnie kładź je na patelnię, łączeniem w dół. Lekko przyciśnij i trzymaj tortillę na ogniu przez ok. 5-10 sekund, by ser się rozpuścił, a placek z tej strony ładnie przyrumienił. Wrapa odwróć i podsmaż go także z drugiej strony. Wrapy z kurczakiem podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu.