Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 948

Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Są puszyste i smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • mleko 1/2 szklanki
  • majonez 2 czubate łyżki
  • ser feta 1/3 kostki
  • pomidory suszone 5-6 szt
  • oliwki czarne 1 garść
  • bazylia świeża lub suszona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 2 szczypty
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz i mieszamy.
    W osobnym naczyniu łączymy majonez, mleko oraz jajko.
    Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre.

  2. Ser feta kroimy w drobną kostkę.
    Pomidory odsączamy z oleju i również kroimy w kostkę.
    Oliwki kroimy w plasterki.
    Bazylię drobno siekamy.

  3. Wszystkie składniki dodajemy do przygotowanego ciasta z tym, że ser feta dodajemy jako ostatni i delikatnie mieszamy.
    Przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny.

  4. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

    Z podanych składników wychodzi 18 szt. muffinek.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń