Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. :)
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 40
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2294
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 40
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2294
Składniki
Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie i szybko mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, zwarte i zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Do zimnego ciasta wbijamy jajka (najlepiej stopniowo) i dokładnie ucieramy mikserem. Później, gotowe ciasto, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajcie, żeby zostawić pomiędzy nimi odstęp.
Ptysie pieczemy w 180° C (u mnie z termoobiegiem) około 30 minut, aż się zarumienią. Następnie gotowe pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kolejno przygotowujemy nadzienie. Serek mieszamy z drobno posiekanym koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Łososia natomiast kroimy w mniejsze kawałki.
Wystudzone ptysie przecinamy na pół, każdy z nich napełniamy serkiem i układamy kawałek łososia. Całość przykrywamy „czapeczką” – górą ptysia. Smacznego ;)