Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne ptysie z łososiem

Wytrawne ptysie z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4500

Dodano:

Odsłon: 933

Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. :)

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 4 jajka
  • 125 g masła (ewentualnie margaryny)
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka wody (250 ml)
  • Dodatkowo:
  • około 270 g serka śmietankowego
  • duży pęczek koperku
  • 200 – 250 g wędzonego łososia (na zimno)
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wytrawne ptysie z łososiem

Przygotowanie

  1. Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie i szybko mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, zwarte i zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia.

  2. Do zimnego ciasta wbijamy jajka (najlepiej stopniowo) i dokładnie ucieramy mikserem. Później, gotowe ciasto, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajcie, żeby zostawić pomiędzy nimi odstęp.

  3. Ptysie pieczemy w 180° C (u mnie z termoobiegiem) około 30 minut, aż się zarumienią. Następnie gotowe pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  4. Kolejno przygotowujemy nadzienie. Serek mieszamy z drobno posiekanym koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Łososia natomiast kroimy w mniejsze kawałki.

  5. Wystudzone ptysie przecinamy na pół, każdy z nich napełniamy serkiem i układamy kawałek łososia. Całość przykrywamy „czapeczką” – górą ptysia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń