Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie macie pomysłu na małą przekąskę albo na wcześniejszą kolację, albo chcecie podać gościom coś innego to mam dla Was idealną propozycję. Zapraszam na wytrawne scones z cheddarem i szynką. Pewnie brzmi troche egzotycznie, ale są to angielskie bułeczki podane w formie pizzy. Przepis zaczerpnięty z kuchni Lidla, oczywiście z moją małą modyfikacją :)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1121
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1121
Składniki
W pierwszej kolejności ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę (wielkość ok. 1 cm.), a szczypiorek drobno siekamy. Do dużej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczeni, dodajemy również czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól i cukier. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ketfir mieszamy dłońmi z pozostałymi składnikami, do powstania kruszonki. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy wcześniej pokrojone składniki i całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić do dłoni. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3 cm, przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C. przez ok. 18-20 minut.
Upieczone ciasto kroimy jak pizzę.
Smacznego
:)
Bardzo polecam :)