Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Yorkshire pudding to klasyczne danie kuchni angielskiej. Przygotowuje się go z ciasta podobnego do naleśnikowego, jednak gęstszego. Zamiast na patelni pudding piecze się w mocno rozgrzanym piekarniku w formie do muffinów. Yorkshire pudding to uniwersalna przystawka do dań (podaje się go zamiast ziemniaków czy ryżu) lub ...deser! Ten wariant nie jest tak popularny jak tradycyjny, ale przyrządzony bez dodatku pieprzu pudding smakuje wyśmienicie z konfiturą, lodami czy cukrem pudrem.
Forma na 6 muffinów
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4563
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417974
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4563
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417974
Składniki
Rozkłóć w misce jajka. Przesiej do nich mąkę. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną na gładkie ciasto (jednolite, bez grudek mąki).
Wlej do miski mleko, dodaj trochę soli i ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną. Wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj formę na 6 muffinów. Do każdej komory nałóż kawałek smalcu (około łyżeczkę). Wstaw formę do piekarnika i nagrzewaj przez około 10 minut.
Wyjmij z piekarnika nagrzaną formę. Do każdej komory nałóż porcję ciasta (do około ½ wysokości) i natychmiast wstaw formę z powrotem do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut – do momentu, w którym pudding mocno wyrośnie i się zarumieni. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ wówczas ciasto opadnie.
Yorkshire pudding podawaj od razu – na gorąco jako dodatek do wybranego dania lub jako deser.