Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tez zakręcone pizzerinki z pewnością rozkręcą niejedną karnawałową imprezę :) Świetnie smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska na zimno. Zapewniam, że goście będą zachwyceni ;)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 585
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 847
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 585
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 847
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać sól, podrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę na paski, sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać cebulę i szynkę. Posypać serem i oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione.