Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapiekana kasza jaglana ze śliwkami i figami posypana prażonym makiem - w wersji z syropem i jogurtem
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10885
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13186
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10885
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13186
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4929
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Kaszę przelewam zimną wodą przez chwilę. Dzielę na dwie części i przesypuję do foremek do pieczenia /nie wykładałam ich papierem i nie natłuszczała, bo zapomniałam. na szczęście nic nie przywarło/. Jajko rozkłócam z mlekiem, przyprawiam, słodzę i zalewam kaszę. Dodaję roztopione masło. Mieszam tak długo, aż cukier się rozpuści. Zalewam kaszę.
Śliwki kroję na mniejsze kawałki i układam na kaszy. Posypuję dodatkowo cynamonem. Foremki układam w piekarniku i zapiekam przez około godzinę.
Upieczoną kaszo-śliwkę wykładam na talerze. Kaktusowi polewam syropem /jest słodkożercą/, a sobie jogurtem /ja trochę mniej/. Na suchej patelni praże mak i rozsypuję. Na wierzch układam po połowie świeżej figi.