Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to tanie, proste w przygotowaniu danie, można je na różne sposoby modyfikować. Składniki możemy dobierać takie, które najbardziej lubimy. Zapiekanka zrobiona jest według przepisu Jakuba Kuronia.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11869
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11869
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie.
Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
Oczyszczone, wymyte pieczarki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy drobno pokrojony, posolony, zgnieciony czosnek i podsmażamy go.
Do rozgrzanego oleju dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy je aż puszczą sok i lekko się zarumienią.
W między czasie ścieramy ser na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwy składników. Pierwsza warstwa zapiekanki to cienkie plasterki wędzonki i ziemniaki. Druga to pieczarki.
Pieczarki posypujemy wymieszanym z natką pietruszki.
Serem, posypujemy natką pietruszki..
Układamy kolejną warstwę ziemniaków.
Pieczarek, natki pietruszki.
Sera i przypraw.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy naczynie ze składnikami i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach pieczenia wyjmujemy zapiekankę i wbijamy 2 jajka na wierzch.
Ponownie podpiekamy tak żeby tylko ścięły się białka jajek, żółtka powinny być płynne.
Zapiekankę podajemy udekorowaną bazylią,pomidorkiem koktajlowym z kwaśną śmietaną, jogurtem lub zsiadłym mlekiem.
Smacznego!!!