Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to tanie, proste w przygotowaniu danie, można je na różne sposoby modyfikować. Składniki możemy dobierać takie, które najbardziej lubimy. Zapiekanka zrobiona jest według przepisu Jakuba Kuronia.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10044
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2683
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1820
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 685
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3915
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10044
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2683
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1820
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 685
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3915
Składniki
Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie.
Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
Oczyszczone, wymyte pieczarki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy drobno pokrojony, posolony, zgnieciony czosnek i podsmażamy go.
Do rozgrzanego oleju dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy je aż puszczą sok i lekko się zarumienią.
W między czasie ścieramy ser na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwy składników. Pierwsza warstwa zapiekanki to cienkie plasterki wędzonki i ziemniaki. Druga to pieczarki.
Pieczarki posypujemy wymieszanym z natką pietruszki.
Serem, posypujemy natką pietruszki..
Układamy kolejną warstwę ziemniaków.
Pieczarek, natki pietruszki.
Sera i przypraw.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy naczynie ze składnikami i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach pieczenia wyjmujemy zapiekankę i wbijamy 2 jajka na wierzch.
Ponownie podpiekamy tak żeby tylko ścięły się białka jajek, żółtka powinny być płynne.
Zapiekankę podajemy udekorowaną bazylią,pomidorkiem koktajlowym z kwaśną śmietaną, jogurtem lub zsiadłym mlekiem.
Smacznego!!!