Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie smakowało wszystkim.Jest pyszne i lekkie.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14584
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14584
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,aż będą półtwarde.Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Bulion rozrabiamy w szklance gorącej wody,dodajemy śmietanę oraz ulubione zioła i mieszamy razem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ziemniaków (połowę plasterków).Ziemniaki obsypać słodką papryką i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki wrzucamy połowę kukurydzy i polewamy połową sosu śmietanowo-ziołowego.
Układamy drugą warstwę zapiekanki drugą połową ziemniaków i obsypujemy je słodką papryką i przyprawą do ziemniaków oraz resztą kukurydzy.Całość polewamy pozostałą częścią sosu.Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 -40 minut.Po ok. 20 minutach zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem oraz pieczemy już bez przykrycia.