Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowo-ziołowym

Zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowo-ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1251

Dodano:

Odsłon: 1620

Danie smakowało wszystkim.Jest pyszne i lekkie.

Składniki

  • ok.1 kg surowych ziemniaków
  • puszka kukurydzy
  • 100 g startego sera żółtego
  • słodka papryka w proszku
  • przyprawa do ziemniaków
  • Sos śmietanowo-ziołowy:
  • kostka bulionu drobiowego
  • 1 śmietana 18%
  • ulubione zioła( u mnie bazylia i oregano)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,aż będą półtwarde.Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.Kukurydzę odsączamy z zalewy.

  2. Bulion rozrabiamy w szklance gorącej wody,dodajemy śmietanę oraz ulubione zioła i mieszamy razem.

  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ziemniaków (połowę plasterków).Ziemniaki obsypać słodką papryką i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki wrzucamy połowę kukurydzy i polewamy połową sosu śmietanowo-ziołowego.

  4. Układamy drugą warstwę zapiekanki drugą połową ziemniaków i obsypujemy je słodką papryką i przyprawą do ziemniaków oraz resztą kukurydzy.Całość polewamy pozostałą częścią sosu.Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 -40 minut.Po ok. 20 minutach zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem oraz pieczemy już bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń