Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-07-2025
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu składników, by wyczarować coś naprawdę smacznego. Gdy nie mam pomysłu na kolację, sięgam po ten przepis – zapiekanki z czosnkowych bagietek z kurczakiem i serem. Chrupiące, aromatyczne i gotowe w zaledwie kilkanaście minut. Idealne na rodzinny wieczór, domową imprezę albo po prostu wtedy, gdy chcemy szybko zjeść coś ciepłego.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7892
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 303
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3125
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7892
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 303
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3125
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Filety z kurczaka oczyść i pokrój na drobne kawałki. Dopraw przyprawami i odstaw na ok. 30 minut (można to przygotować również dzień wcześniej, wtedy mięsko będzie bardzo aromatyczne). Po tym czasie mięso przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż do zrumienienia i miękkości. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grilla. W tym czasie bagietki czosnkowe przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia, przekrój wzdłuż na pół, rozłóż na boki i włóż do piekarnika na ok. 5 minut do lekkiego zrumienienia. Do smażonego na patelni mięsa dodaj serek twarożkowy śmietankowy, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę smaż. Następnie wyłącz palnik i na patelnię do kurczaka dodaj garść tartego żółtego sera. Całość wymieszaj do połączenia składników. Wstępnie podpieczone bagietki wyjmij z piekarnika. Do każdej z nich dodaj farsz mięsny. Na koniec bagietki posyp resztą tartego sera i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 6-7 minut do zrumienienia.
Te zapiekanki możesz dowolnie modyfikować – zamiast kurczaka świetnie sprawdzi się też szynka, tuńczyk albo pieczarki. Dzieci je uwielbiają, a dorośli chętnie sięgają po dokładkę :-) Smacznego !