Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, by prosta zapiekanka z kurczakiem zachwyciła twoich gości? Wystarczy dorzucić do niej plasterki cukinii, bakłażana, odrobinę świeżego pomidora oraz posypać całość mieszanką śródziemnomorskich ziół. Smak gorącej zapiekanki podkręci aromatyczny, domowy sos pomidorowy lub jogurtowy dressing z koperkiem.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 316
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4400
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1862
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3627
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31026
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 316
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4400
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1862
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3627
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31026
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. W większej misce dokładnie wymieszaj 2-3 łyżki oliwy lub oleju z mieloną, słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i czarnym pieprzem, po czym włóż do marynaty kurczaka, ponownie dokładnie wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na 20 minut. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i partiami przesmażaj kurczaka, aby był rumiany ze wszystkich stron. Następnie odłóż do przestudzenia.
Cukinię i bakłażana umyj, pokrój w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Po czym ułóż warzywa na ręczniku papierowym, posól i zostaw na 15 minut, aż zaczną puszczać sok. Po tym czasie lekko przyciśnij nowy arkusz papieru do warzyw i odłóż je na bok.
Bagietki przetnij wzdłuż i wydrąż środki, następnie przełóż na blaszkę. Do połówki pieczywa wyłóż podsmażony drób, plasterki cukinii, bakłażana, świeżego pomidora, a całość posyp startą mozzarellą i suszonymi ziołami. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij przekąski z piekarnika i od razu podawaj. Możesz polać ketchupem lub ulubionym sosem.