Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, by prosta zapiekanka z kurczakiem zachwyciła twoich gości? Wystarczy dorzucić do niej plasterki cukinii, bakłażana, odrobinę świeżego pomidora oraz posypać całość mieszanką śródziemnomorskich ziół. Smak gorącej zapiekanki podkręci aromatyczny, domowy sos pomidorowy lub jogurtowy dressing z koperkiem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11250
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1204
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11792
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1610
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11250
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1204
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11792
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1610
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. W większej misce dokładnie wymieszaj 2-3 łyżki oliwy lub oleju z mieloną, słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i czarnym pieprzem, po czym włóż do marynaty kurczaka, ponownie dokładnie wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na 20 minut. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i partiami przesmażaj kurczaka, aby był rumiany ze wszystkich stron. Następnie odłóż do przestudzenia.
Cukinię i bakłażana umyj, pokrój w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Po czym ułóż warzywa na ręczniku papierowym, posól i zostaw na 15 minut, aż zaczną puszczać sok. Po tym czasie lekko przyciśnij nowy arkusz papieru do warzyw i odłóż je na bok.
Bagietki przetnij wzdłuż i wydrąż środki, następnie przełóż na blaszkę. Do połówki pieczywa wyłóż podsmażony drób, plasterki cukinii, bakłażana, świeżego pomidora, a całość posyp startą mozzarellą i suszonymi ziołami. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij przekąski z piekarnika i od razu podawaj. Możesz polać ketchupem lub ulubionym sosem.