Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekany kalafior

Przepis dnia 2019-09-23
Zapiekany kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 11062

Mini kalafiorki zapiekane w śmietanie z jajami i serem.

Składniki

  • kalafiorki mini 4 szt lub różyczki z dużego kalafiora
  • jaja 2 szt
  • śmietana 18 % mały kubeczek
  • resztki sera żółtego ok 10 dag
  • sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do foremek
  • Bułka tarta
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Właściwie to będą najprostsze suflety z kalafiorem, ale bez ubijania białek i pieczenia w kąpieli wodnej. łatwiej być nie może

  2. Z kalafiorków odcięłam nadmiar liści. Ułożyłam je w wysmarowanych i obsypanych bułką tartą foremkach. Właściwie jest to jedyny warunek konieczny do wykonania dobrego sufletu, żeby się nie przyczepił do ścianki.

    Można użyć zwykłych różyczek kalafiora.

  3. Widelcem wymieszałam jaja ze śmietaną , startym serem , pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  4. Zalałam kalafiorki do 3/4 wysokości foremki- sporo urośnie.
    Piekłam w 175 stopniach przez 35 minut. To znaczy powinny się piec, ja przetrzymałam do 40minut i za bardzo mi się wysuszyły.

    Jeśli pieczemy coś jeszcze w piekarniku, ten czas się wydłuży- trzeba sprawdzać, tak można otwierać piekarnik.


  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń