Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 674

Dodano:

Odsłon: 1241

To przepis dla osób, które chcą szybko coś ugotować.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 250 ml mleka
  • 3 jabłka
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • cynamon
  • 1 laska wanilii
  • cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż wsypać do garnka, dodać mleko, zagotować. Dodać cukier wanilinowy lub laskę wanilii. Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

    W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podprażyć w garnku na małym ogniu, dodać cynamon i wymieszać. W razie czego dosłodzić do smaku.

    Formę żaroodporną (najlepiej jakąś mniejszą) wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, później połowę jabłek, drugą połowę ryżu i drugą połowę jabłek.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń