Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 728
Dodano: 28.12.2018
Odsłon: 4462
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Ciasto:
W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli. Wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, tylko by składniki się lekko połączyły, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut aż będzie swobodnie odchodzić od ręki i po podniesieniu do góry będzie powoli się rozciągać, ale nie rozrywać. Włóż do miski,przykryj ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Czas na przygotowanie farszu. Uwaga to będzie bardzo skomplikowane!
Wszystkie składniki włóż do wysokiego naczynia i zblenduj :) dopraw do smaku w zależności od preferencji, ja lubię ostre.
Ciasto rozwałkuj na blacie by miało wymiary 30x30. Wytnij z niego 8 pasków i ponownie je rozwałkuj by były w miarę cienkie. i szerokie na około 8 cm. Nalóż odrobinę farszu wzdłuż ciasta zachowując drobne odstępy z lewej i prawej strony. Złóż ciasto na pół by było szerokie na 4 cm. Złącz brzegi razem i zwiń całość w rulon. Połóż ciasto na papierze do pieczenia, obsyp słodką papryką i ziołami prowansalskimi i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na termoobiegu przez 15-20 min.
Wyciągnij ślimaki z foremki i podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 28 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super pomysł.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz