Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A gdyby tak na imprezę przygotować pizzę, lecz zawijaną? Na ciepło smakują wybornie, i do tego możecie użyć własnej ulubionej mieszanki przypraw.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2889
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2889
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Ciasto: W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli. Wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, tylko by składniki się lekko połączyły, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut aż będzie swobodnie odchodzić od ręki i po podniesieniu do góry będzie powoli się rozciągać, ale nie rozrywać. Włóż do miski,przykryj ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: Czas na przygotowanie farszu. Uwaga to będzie bardzo skomplikowane! Wszystkie składniki włóż do wysokiego naczynia i zblenduj :) dopraw do smaku w zależności od preferencji, ja lubię ostre.
Ciasto rozwałkuj na blacie by miało wymiary 30x30. Wytnij z niego 8 pasków i ponownie je rozwałkuj by były w miarę cienkie. i szerokie na około 8 cm. Nalóż odrobinę farszu wzdłuż ciasta zachowując drobne odstępy z lewej i prawej strony. Złóż ciasto na pół by było szerokie na 4 cm. Złącz brzegi razem i zwiń całość w rulon. Połóż ciasto na papierze do pieczenia, obsyp słodką papryką i ziołami prowansalskimi i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na termoobiegu przez 15-20 min.
Wyciągnij ślimaki z foremki i podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu.