Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prostą i pyszną imprezową przekąskę z ciasta francuskiego. Przygotujemy zawijasy w kształcie liści palmy, palmiery, które często można spotkać przyrządzone na słodko, zapieczone z cukrem i cynamonem. Ja zdecydowałem się na wersję słoną, z serkiem i łososiem - wędzony smak łososia nadaje naszym przekąskom charakteru, a serek super się zapieka. Obiecuję, że te zawijasy znikną w trymiga z każdego imprezowego stołu.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5378
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1727
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5273
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1773
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5378
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1727
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5273
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1773
Składniki
Mały pęczek szczypiorku drobno pokrój.
Na płat ciasta francuskiego wyłóż kilka łyżek serka kanapkowego. Rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta.
Na serek wyłóż na całej powierzchni plastry wędzonego łososia i posyp do częścią pokrojonego szczypiorku oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, mniej więcej do połowy szerokości. Następnie obróć je i zwiń je po drugiej stronie, uzyskując w ten sposób dwa połączone ze sobą rulony. Dociśnij je lekko do siebie, a następnie zawiń je szczelnie w papier. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki, by ułatwić późniejsze krojenie.
Wyjmij ciasto na blat, odwiń je z papieru i za pomocą ostrego noża pokrój je na plastry o grubości około centymetra.
Tak przygotowane zawijasy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w około dwucentymetrowych odstępach, które umożliwią im rozrastanie w trakcie pieczenia.
Blaszkę z przekąskami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200oC, grzejącego w funkcji góra dół, na około 25-30 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Gotowe przekąski wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia na blaszce; następnie wystudź je całkowicie na kratce.
Przed podaniem obficie posyp zawijasy pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
Smacznego!