Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prostą i pyszną imprezową przekąskę z ciasta francuskiego. Przygotujemy zawijasy w kształcie liści palmy, palmiery, które często można spotkać przyrządzone na słodko, zapieczone z cukrem i cynamonem. Ja zdecydowałem się na wersję słoną, z serkiem i łososiem - wędzony smak łososia nadaje naszym przekąskom charakteru, a serek super się zapieka. Obiecuję, że te zawijasy znikną w trymiga z każdego imprezowego stołu.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 527
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5322
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 527
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5322
Składniki
Mały pęczek szczypiorku drobno pokrój.
Na płat ciasta francuskiego wyłóż kilka łyżek serka kanapkowego. Rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta.
Na serek wyłóż na całej powierzchni plastry wędzonego łososia i posyp do częścią pokrojonego szczypiorku oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, mniej więcej do połowy szerokości. Następnie obróć je i zwiń je po drugiej stronie, uzyskując w ten sposób dwa połączone ze sobą rulony. Dociśnij je lekko do siebie, a następnie zawiń je szczelnie w papier. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki, by ułatwić późniejsze krojenie.
Wyjmij ciasto na blat, odwiń je z papieru i za pomocą ostrego noża pokrój je na plastry o grubości około centymetra.
Tak przygotowane zawijasy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w około dwucentymetrowych odstępach, które umożliwią im rozrastanie w trakcie pieczenia.
Blaszkę z przekąskami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200oC, grzejącego w funkcji góra dół, na około 25-30 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Gotowe przekąski wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia na blaszce; następnie wystudź je całkowicie na kratce.
Przed podaniem obficie posyp zawijasy pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
Smacznego!